DarPRO+

Opinia ekspercka na temat właściwości prozdrowotnych probiotycznego napoju mlecznego DarPRO

Ze względu na stale wzrastające zainteresowanie i nacisk kładziony obecnie na zdrowy tryb życia oraz odpowiednią dietę, na rynku spożywczym pojawia się coraz więcej produktów zaliczanych do żywności funkcjonalnej. W ostatnim czasie, największa polska firma mleczarska Mlekovita zaczęła dostarczać na rynek nowy, niezwykle interesujący, probiotyczny, fermentowany napój mleczny DarPRO. DarPRO to produkt spożywczy produkowany według oryginalnej, polskiej receptury. W jego skład wchodzi szczep probiotyczny, wykryty, dokładnie przebadany i opatentowany w Polsce: Lactobacillus plantarum PL4 oraz serwatka z mleka.

Lactobacillus plantarum PL4 to nowy szczep bakterii kwasu mlekowego, który w naturalny sposób kolonizuje przewód pokarmowy, czyli posiada zdolność do osiedlenia się w przewodzie pokarmowym i do wywierania tam w ten sposób swojego korzystnego działania. Dzięki tym właściwościom oraz specyficznym cechom indywidualnym, szczep Lactobacillus plantarum PL4 jest szczególnie predysponowany do wygaszania stanów zapalnych i uszczelniania nabłonka oraz zapobiegania zakażeniom grzybiczym i bakteryjnym przewodu pokarmowego. Przed zastosowaniem tych bakterii w fermentowanym napoju mlecznym, przeprowadzono szereg badań mających na celu wykazanie, jakie korzystne funkcje spełniają w przewodzie pokarmowym i czy ich stosowanie jest w pełni bezpieczne. Takie badania są wymagane przez Światową Organizację Zdrowia i Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa. Badania wykazały, że bakterie zastosowane w DarPRO+ są w pełni bezpieczne oraz, że wykazują powyżej wymienione cechy indywidualne. Korzystne działanie Lactobacillus plantarum na przewód pokarmowy wykazali też badacze zajmujący się innymi, probiotycznymi szczepami z tego samego gatunku bakterii. 

Zatem żywe bakterie probiotyczne obecne w DarPRO są probiotykami, tj. bakteriami, które spełniają wymogi określone przez Światową Organizację Zdrowia i Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (WHO/FAO). Szczepy takie posiadają następujące właściwości:

-  pochodzą z mikroflory, czyli bakterii obecnych w przewodzie pokarmowym zdrowego człowieka,

-  wykazują oporność na działanie kwasu solnego i żółci, co umożliwia im po zjedzeniu czy wypiciu przejście żywym przez żołądek i dwunastnicę do jelita, 

-  wykazują zdolność do adhezji czyli przywarcia do komórek nabłonkowych jelita człowieka,

- wykazują zdolność do kolonizacji przewodu pokarmowego, czyli potrafią mnożyć się na powierzchni tego nabłonka,

- produkują substancje przeciwdrobnoustrojowe, czyli są w stanie konkurować z drobnoustrojami o szkodliwym działaniu. 

 

Mikroflora (czyli, jak się obecnie pisze, mikrobiota przewodu pokarmowego) to wszystkie drobnoustroje obecne w ludzkim jelicie, przede wszystkim w jelicie grubym. Jest ich tam ogromna liczba: powyżej 1011 komórek bakteryjnych (czyli 100 000 000 000) w 1g treści jelitowej, należących do co najmniej 400, a prawdopodobnie 500 różnych gatunków,  które tworzą stabilny, powiązany ze sobą  ekosystem. U ludzi dorosłych bakterie stanowią 35-50% objętości treści jelitowej. Mikroflora przewodu pokarmowego ma znaczący wpływ na organizm człowieka poprzez stworzenie funkcjonalnej bariery jelitowej chroniącej przed zapaleniami, zakażeniami, ale także wpływającej na sprawne funcjonowanie całego organizmu, włączając także funcje mózgu wpływające na pozytywne nastroje. Badania nad mikroflorą (czy też, jak powyżej, mikrobiotą ludzkiego jelita), stale dostarczają nowych dowodów na jej istotny wpływ na stan naszego zdrowia. Skład tej mikroflory ulega ciągłym zmianom, zależnym zarówno od czynników genetycznych, jak i środowiskowych, takich jak: sposób odżywiania się czy rodzaj spożywanego pokarmu. Możliwość wpływu z zewnątrz na skład mikroflory pozwala na wykorzystanie szczepów probiotycznych w tworzeniu optymalnej flory jelitowej, tak pod względem jakościowym, jak i ilościowym. Najnowsze badania wskazują na szczególną rolę bakterii probiotycznych w wielu procesach zachodzących w ludzkim ustroju. Uważa się, że odpowiednio przebadane bakterie probiotyczne mogą odgrywać wiodącą rolę w korygowaniu nierównowagi mikroflory jelitowej. Zaburzony ekosystem mikroflory jelitowej może być przyczyną takich objawów ze strony przewodu pokarmowego jak: wzdęcia, biegunka, stany zapalne jelit, ale ma także wiele negatywnych następstw ogólnych i może wpływać na przebieg chorób metabolicznych, takich jak otyłość czy cukrzyca.

 

Bakterie probiotyczne w wyniku kolonizacji jelita, czyli po osiedleniu się w jelicie, przede wszystkim uniemożliwiają osiedlenie się w tym samym miejscu w jelicie bakterii chorobotwórczych. Wytwarzają również kwasy organiczne, głównie kwas mlekowy, obniżające pH treści przewodu pokarmowego i w ten sposób hamujące rozwój organizmów patogennych. Ponadto mleko i produkty mleczne zawierające  bakterie probiotyczne mogą być bezpiecznie spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy, ponieważ wprowadzane z produktem bakterie probiotyczne uwalniają w jelicie b-galaktozydazę, która bierze udział w hydrolizie laktozy.

 

Zatem bakterie probiotyczne spożywane w danym kraju, jak na przykład w Polsce, aby optymalnie być dopasowane do lokalnych czynników określających skład mikroflory, powinny pochodzić od zdrowych ludzi żyjących w Polsce. Chociaż wyizolowano, scharakteryzowano i opatentowano w Polsce kilkanaście szczepów bakterii probiotycznych, nie były one jak dotąd szerzej wykorzystywane w żywności probiotycznej.

 

Podsumowując, DarPRO to zupełnie nowy produkt, który otwiera rynek fermentowanych napojów mlecznych zawierających polskie probiotyki w produktach mlecznych. Produkt oprócz żywych bakterii probiotycznych i produkowanych przez nie, charakterystycznych składników, zawiera inne wartościowe naturalne składniki takie jak aminokwasy i peptidy pochodzące z białek mleka: β-laktoglobulin i  α-laktoalbumin oraz laktoferynę,   a także kompleks witamin z grupy B i sole mineralne. Szczególne właściwości napój DarPRO+ uzyskuje dzięki zawartości miliardów żywych bakterii probiotycznych, które zostały wyselekcjonowane i szczegółowo przebadane w Polsce. Bakterie te jako probiotyki wywierają silny wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego i układu odpornościowego. Dzięki temu napój DarPRO łączy w sobie cechy prozdrowotne fermentowanego napoju mlecznego, jak i napoju probiotycznego.

DarPRO+ rekomendowany jest dla osób dorosłych jak i dla dzieci powyżej 3 roku życia. Dzięki obecności w napoju unikalnych, polskich bakterii probiotycznych, regularne jego spożywanie może zapobiegać zarówno biegunkom, jak i zaparciom, gdyż bakterie probiotyczne regulują fizjologiczne procesy trawienne. Produkt może być stosowany zatem profilaktycznie, wtedy kiedy spodziewamy się zaburzeń ze strony układu pokarmowego (po antybiotykoterapii, przy planowaniu podróży). Zawarte w produkcie bakterie probiotyczne, dzięki postaci płynnej napoju, są cały czas żywe i aktywne. Dzięki temu efekty ich działania wynikające z osiedlenia się, czyli kolonizacji przewodu pokarmowego, można zaobserwować dużo szybciej niż po przyjmowaniu kapsułek lub tabletek zawierających probiotyki, gdyż w DarPRO+ przez cały czas jego przydatności do spożycia zawarte w nich żywe bakterie produkują aktywne substancje, które mogą eliminować z przewodu pokarmowego szkodliwe bakterie i grzyby. Napój wykazuje niską wartość kaloryczną oraz niską zawartość cukrów i tłuszczy, co wskazuje dodatkowo na jego dietetyczny charakter. Picie jednej buteleczki dziennie tego orzeźwiającego napoju pozwala na przywrócenie i podtrzymywanie prawidłowej mikroflory przewodu pokarmowego oraz pozytywnie wpływa na samopoczucie.

 

 

 

 

 

..................................................

Prof. dr med. hab. Piotr B. Heczko

 

Katedra Mikrobiologii

Uniwerstetu Jagiellońskiego

Collegium Medicum

w Krakowie

Prolab sp. z o.o., sp. komandytowa

w Krakowie